• YUMMY KHAMAN DHOKLA PREMIX

Net Weight – 200gm / Batch No – YRKD22 / MRP – 60.00 / Best Before 9 Months from Date of Packing.

Recipe – Empty entire pouch of YUMMY KHAMAN DHOKLA PREMIX in a vessel. Greece oil in a mold or vessel in which Dhokla has to be made. Keep it aside, now preheat cooker or idli vessel, pour some water in it, keep it on heating for five minutes. Now 100 ml of water in Dhokla powder, mix it well. Maintain consistency of thickness, dhokla batter should not be too thin nor tough. Now add 2 table spoon of refined oil in it. Whisk or mix it well, there should not be any lumps, now pour entire batter in mold or vessel. Tap it to settle properly. Keep ring or small plate in cooker or idli vessel and keep this batter vessel on that. Cook it for 15 minutes on medium flame. After 15 minutes’ insert toothpick or knife in dhokla, if it comes smoothly out then your Dhokla is ready or else again keep it for 5 more minutes. Once it is done, keep it for cooling, after that demold in any vessel. Now time to make tadka, in a kadai add 3 to 4 table spoon of refined oil, once oil is hot, add some mustard seeds, curry leaves, green chilies as per your taste, hing or asafetida, salt and some sugar. Now add cup of water in it, mix it well, pour entire mixture on Dhokla. Your Dhokla is ready. Cut it and serve it.  

Yummy Khaman Dhokla Mix-रेसिपी – यम्मी खमन ढोकला प्रीमिक्स की पूरी थैली एक बर्तन में खाली कर लें. जिस बर्तन में खमन ढोकला बनाया जा रहा है उस बर्तन में तेल लगा लीजिये इसे एक तरफ रख दें, अब कुकर या इडली के बर्तन को पहले से गरम कर लें, इसमें थोडा़ सा पानी डाल कर पांच मिनिट तक गर्म होने के लिए रख दें. अब ढोकला पाउडर में 100 मिली पानी डालकर अच्छी तरह मिला लें ढोकला का घोल न ज्यादा गाढ़ा और न ज्यादा पतला होना चाहिए,अब इसमें 2 टेबल स्पून रिफाइंड तेल डालें। अच्छी तरह से फेंट लें या मिला लें, कोई गांठ नहीं रहनी चाहिए, अब पूरे घोल को सांचे या बर्तन में डालें। ठीक से व्यवस्थित करने के लिए इसे टैप करें। कुकर या इडली के बर्तन में steel रिंग या छोटी प्लेट रखें और इस बैटर के बर्तन को उस पर रख दें. इसे मध्यम आंच पर 15 मिनट तक पकाएं. 15 मिनिट बाद ढोकला में टूथपिक या चाकू डालिये, अगर वह आसानी से निकल आता है तो आपका ढोकला तैयार है या फिर 5 मिनिट और रख दीजिये. बस अब इसे ठंडा होने के लिए रख दें, इसके बाद इसे किसी बर्तन में निकाल लें. अब तड़का बनाने का समय है, एक कढ़ाई में 3 से 4 टेबल स्पून रिफाइंड तेल डालें, तेल गर्म होने पर इसमें राई, करी पत्ता, अपने स्वादानुसार हरी मिर्च, हींग, नमक और थोड़ी चीनी डालें. अब इसमें एक कप पानी डाल कर अच्छी तरह मिला लीजिये, पूरा मिश्रण ढोकला के ऊपर डाल दीजिये. आपका ढोकला तैयार है. इसे काट कर सर्व करें।

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